Πως, πότε και πόσο να ποτίζουμε τα φυτά μας

Σημαντικές πληροφορίες για το πότισμα φυτών

Σκαλίστε με τα δάχτυλα σας το χώμα της γλάστρας σε βάθος 3-4 εκατοστά. Αν το χώμα είναι υγρό, η γλάστρα δεν θέλει πότισμα, όμως εάν το χώμα είναι στεγνό, το φυτό σας χρειάζεται πότισμα. Ποτίστε το σταθερές ημέρες, με σταθερή ποσότητα νερού, χρησιμοποιώντας το ποτιστήρι. Όταν θα παρατηρήσετε λίγο νερό να βγαίνει από τις τρύπες της γλάστρας, το πότισμα είναι αρκετό. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρασιόμετρο, μια απλή συσκευή που «διαβάζει» για σας πότε στεγνώνει το χώμα!

Προσοχή:

  • Είναι λάθος να ποτίζουμε συχνά με πολύ νερό. Η υπερβολική υγρασία είναι από τους χειρότερους εχθρούς των φυτών του κήπου και της βεράντας.
  • Η γλάστρα δεν πρέπει ποτέ να «κολυμπάει» στο νερό του πιάτου. οι τρύπες της πρέπει να είναι ελεύθερες να διώχνουν όσο νερό θέλουν.

Οι καλύτερες ώρες για να ποτίζετε τα φυτά σας είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Με το πρωινό πότισμα διασφαλίζεται ότι τα φυτά σας θα έχουν αρκετό νερό έτσι ώστε να αντέξουν το υπόλοιπο της ημέρας από την ζέστη και το κρύο. Επιπλέον, η απορρόφηση των υγρών γίνεται σταδιακά από τις ρίζες των φυτών, με αποτέλεσμα να μην εξατμίζεται πολύτιμο νερό.

Το πότισμα μετά τις 17:00, δίνει εξίσουν την δυνατότητα στα φυτά να απορροφήσουν την ποσότητα του νερού που χρειάζονται. Επιπλέον προσοχή πρέπει να δίνεται κατά το πότισμα έτσι ώστε να μην βρέχονται τα φύλλα των φυτών, διότι υπάρχει επικινδυνότητα η υγρασία κατα τις βραδινές ώρες να αναπτυχθούν μύκητες.

Τέλος, η ποσότητα του νερού, εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Το είδος του φυτού
  • Το βάθος του ριζικού του συστήματος
  • Τον τύπο του εδάφους
  • Τις περιβαλλοντικές συνθήκες