Φυτά και Πάγος

Ένα ξαφνικό χιόνι ή παγετός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα φυτά μας με καταστροφικές συνέπειες σε αυτα.

Τι πρέπει να κάνουμε:

Όταν γνωστοποιείται ότι έρχεται χιόνι ή παγετός, τα φυτά πρέπει να καλυφθούν πριν ξεκινήσει το φαινόμενο. Τα υλικά που προτείνονται για κάλυψη είναι πλαστικές σακούλες, αεροπλαστ (πλαστικό με φουσκάλες που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες). Είναι σημαντικό αυτά τα υλικά να ανοιχθούν για λίγο το επόμενο πρωί έτσι ώστε να εξεταστεί η υγρασία και να αναπεύση το φυτό σας. Επιπλέον συνισταται να γίνει η μετακίνηση των φυτών σε σημείο που είναι λιγότερο εκτεθειμένο απο τα καιρικά φαινόμενα που τα απειλούν.

Όταν χιονίσει είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα παρακάτω:

  • Δεν πατάμε το γκαζόν
  • Δεν ξεσκεπάζουμε τα φυτά από το χιόνι
  • Δεν καταβρέχουμε τα φυτά με νερό
  • Δεν κλαδεύουμε τα φυτά

Σε περίπτωση που δεν υπήρχε πρόληψη των παραπάνω μέτρων και ορισμένα φυτά φαίνονται καμένα, με τις παρακάτω ενέργειες μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις ζημίες από τα καιρικά φαινόμενα:

  1. Περιμένουμε την έναρξη της νέας βλάστησης την άνοιξη για να κλαδέψουμε σπασμένα κλαδιά από το χιόνι, ή καμένα από τον πάγο. Κλαδεύουμε όσους βραχίονες δείχνουν να έπαθαν ζημιές από τον παγετό, μειώνοντας το μήκος τους. Αφήνουμε τουλάχιστον 3 εκ από το πρώτο ζωντανό μάτι.
  2. Αν κάποιοι βραχίονες έσπασαν, αλλά δεν κόπηκαν τελείως από το χιόνι ή τον αέρα, μπορούμε να τους επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση, δένοντας τους με κατάλληλο υλικό που θα βρείτε στα φυτώρια, όπως ακριβώς κάνει κι ο γιατρός στα δικά μας κατάγματα.
  3. Αποφεύγουμε αζωτούχες λιπάνσεις το φθινόπωρο. Προκαλούν νέα τρυφερή βλάστηση που είναι ευαίσθητη στο παγετό.