Μερικά λόγια για τους βολβούς

Όταν αναφερόμαστε στα βολβώδη καλλωπιστικά φυτά, δεν εννοούμε μόνο τα είδη που φέρουν πραγματικούς βολβούς.

Βολβός συνήθως λέγεται κάθε φυτό το οποίο έχει ένα υπόγειο ειδικά διαμορφωμένο χώρο για αποθήκευση τροφής. Για λόγους ευκολίας, περιλαμβάνουμε όλα εκείνα τα είδη που σχηματίζουν υπόγεια διογκωμένα αποθησαυριστικά όργανα, δηλαδή, που κατά την ανάπτυξή τους «αποθηκεύουν» ενέργεια σε υπόγεια μέρη, µε σκοπό να τη χρησιμοποιήσουν όταν βλαστήσουν την επόμενη χρονιά.

Υπάρχουν φυτά που παράγουν πραγματικούς βολβούς αλλά και άλλα που παράγουν κονδυλόμορφους βολβούς, κονδύλους και ριζώματα.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε στις διαφορές ανάμεσα σε βολβούς, κορμούς, κονδύλους και ριζώματα. Μιλώντας τεχνικά, πολλά δημοφιλή “βολβώδη” λουλούδια δεν παράγονται καθόλου από βολβούς. Οι κρόκοι, οι γλαδιόλες και οι φρέζιες, για παράδειγμα, είναι στην πραγματικότητα κορμοί, όπως και οι αγαπημένες μας ντάλιες, οι μπιγκόνιες, οι γλοξίνιες, οι ανεμώνες, οι νεραγκούλες, και τα κυκλάμινα είναι στην πραγματικότητα κόνδυλοι.

Διαφορά βολβών και κορμών

Η διαφορά μεταξύ βολβών και κορμών είναι ασήμαντη και αληθινά αυτά τα δύο είναι σχεδόν όμοια. Η ειδοποιός διαφορά είναι η μέθοδος αποθήκευσης τροφής. Στους κορμούς, οι περισσότερες τροφές αποθηκεύονται στην υπερμεγέθη βασική πλάκα παρά στα σαρκώδη λέπια, τα οποία στους κορμούς είναι πολύ μικρότερα. Οι κορμοί γενικά φαίνεται να έχουν ένα πιο πλατύ σχήμα από το στρόγγυλο των πραγματικών βολβών. Οι πραγματικοί βολβοί μοιάζουν με κρεμμύδι αφού έχουν σαρκώδη φύλλα το ένα πάνω στο άλλο σαν χιτώνες ή σαν λέπια είναι ο υάκινθος, τα λίλιουμ, οι αμαρυλλίδες, οι τουλίπες.

Διαφορά κόνδυλων/ριζομάτων και βολβών/κορμών

Οι κόνδυλοι και τα ριζώματα ξεχωρίζουν εύκολα από τους βολβούς και τους κορμούς. Δεν έχουν προστατευτικό χιτώνα και είναι στην πραγματικότητα διαφοροποιημένοι υπόγειοι βλαστοί. Υπάρχουν σε ποικιλία σχημάτων από κυλινδρικά μέχρι πλατιά και σε οποιαδήποτε μορφή μπορείτε να φανταστείτε. Πολλοί εμφανίζονται σε συμπλέγματα. Γενικά, όμως μπορούμε άφοβα να χρησιμοποιούμε τον όρο βολβός.

Ένα βολβώδες λουλούδι είναι στην πραγματικότητα ένα υπόγειο εργοτάξιο και ένα εργοστάσιο άνθησης. Μέσα σε ένα βολβό υπάρχει σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται ένα φυτό για να βλαστήσει αλλά και για να ανθίσει την κατάλληλη περίοδο. Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο αξιοσημείωτος οργανισμός από τους ανθρώπους είναι να τοποθετηθεί στο έδαφος την κατάλληλη περίοδο του χρόνου, να ποτιστεί αρκετά και μετά να αφεθεί μόνος του. Ο βολβός θα κάνει τα υπόλοιπα. Υπάρχουν βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης που ανθίζουν την άνοιξη και βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης που ανθίζουν το καλοκαίρι.