Λιπάσματα

Μια σημαντική εργασία στην καλλιέργεια των φυτών μας είναι η λίπανση, τόσο ζωτική, όσο το πότισμα, το κλάδεμα και η προστασία των δέντρων από τα καιρικά φαινόμενα.

Το λίπασμα περιέχει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και αναπληρώνει σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Η σύσταση του μπορεί να προκύψει από χημικές αλλά και φυσικές ουσίες.

Οι 4 στόχοι της ορθολογικής λίπανσης:

  1. Διατήρηση της Γονιμότητας του εδάφους.
  2. Ικανοποίηση αναγκών της φυτείας.
  3. Αύξηση της ανά έκταση παραγωγής.
  4. Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Τα λιπάσματα γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τα ανόργανα
  • Τα οργανικά λιπάσματα.

Ανάλογα με την καλλιέργεια που θέλουμε να έχουμε διαλέγουμε και την κατάλληλη κατηγορία.

Γενικά τα ανόργανα λιπάσματα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία ωστόσο με το πότισμα απομακρύνονται εύκολα από το υπόστρωμα, καθιστώντας το πλεονέκτημα της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, κάποιες φορές μειονέκτημα. Επίσης λόγω της παραγωγής τους από μη φυσικά υλικά, η υπερβολική δοσολογία ενδέχεται να δημιουργήσει τοξικότητα στο υπόστρωμα.

Αντιθέτως τα οργανικά λιπάσματα παράγονται βιολογικά ή και χημικά, με επεξεργασία ωστόσο οργανικών υλών, φυτικής ή ζωικής προέλευσης, όπως κοπριά, φύκια, κ.ά, Αναλαμβάνουν να βελτιώσουν περισσότερο την δομή του εδάφους και να διευκολύνουν την ανάπτυξη ωφέλιμων για το φυτό, μικροοργανισμών. Ωστόσο σε σχέση με τα ανόργανα λιπάσματα, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ενώ λόγω των οργανικών υλικών από τα οποία παράγονται, ενδέχεται να μεταδώσουν παθογόνα είτε στα φυτά είτε και στον άνθρωπο.

Τέλος μία διαφορά ακόμα που δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της λίπανσης, είναι και η τιμή, καθώς τα ανόργανα λιπάσματα είναι σαφώς φθηνότερα από τα οργανικά.

Με βάση τα παραπάνω, εξηγείται εύκολα η τάση των ανθρώπων σήμερα να στρέφεται στην αγορά οργανικών λιπασμάτων, καθώς αυτά θεωρούνται καταλληλότερα για λίπανση καλλιέργειας λαχανικών, οπωροφόρων κ.α. και γενικότερα προϊόντων που καταναλώνει ο άνθρωπος στην καθημερινή διατροφή του.

Αν θέλεις να μάθεις τι λίπασμα ταιριάζει στα δικά σου φυτάς ρωτήστε μας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ