Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Πότε γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς; Είναι αργά για να κλαδέψω στα μέσα της άνοιξης τις τριανταφυλλιές μου; Αν όχι μπορώ να χρησιμοποιήσω τα κλαδιά που θα κόψω για να φτιάξω καινούρια φυτά;

Η πιο κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και το Μάρτιο. Την άνοιξη οι τριανταφυλλιές έχουν ήδη μπει στην περίοδο της βλάστησης. Αυτή την περίοδο πρέπει να περιοριστείτε στην αφαίρεση των ξερών ή κακοσχηματισμένων κλαδιών. Ωστόσο, αν στη περιοχή σας δεν έχει ανέβει ακόμα η θερμοκρασία και αν οι οφθαλμοί του φυτού δεν έχουν φουσκώσει, μπορείτε να τολμήσετε ένα όχι πολύ αυστηρό κλάδεμα.

Αφαιρέστε τα παλιά κλαδιά που δε δίνουν πια άνθη και αραιώστε ελαφρά, ώστε να μη μειωθεί η ανθοφορία, ενώ στο εσωτερικό του φυτού να μη σκιάζονται οι εσωτερικοί βλαστοί. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε ώστε οι τομές του κλαδέματος να είναι λοξές, με την κορυφή τους πάνω από τον τελευταίο οφθαλμό που θα μείνει στο φυτό. Σε αντίθετη περίπτωση οι χυμοί του φυτού θα τρέξουν πάνω στο μάτι και θα το καταστρέψουν. Τα μοσχεύματα που θα προκύψουν από το καθυστερημένο αυτό κλάδεμα θα είναι μάλλον μικρά και ίσως να μη δώσουν εύρωστα φυτά.