Φυσικά φάρμακα από το σπίτι μας

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τα ζιζάνια και τα ζωήφια απομακρύνοντας τα απο φυτά σου με “φάρμακα” απο το σπίτι σας;

Μουστάρδα: Απλώστε τριμμένο σιναπόσπορο (μουστάρδα) στο χώμα της γλάστρας και ποτίστε. Αντιμετωπίζει τα έντομα και τα σκουλήκια στο χώμα.

Πράσινο σαπούνι: σε 1 κιλό νερό, διαλύστε 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι. Προσθέστε 10 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει την μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον τετράνυχο και τις βρωμούσες.

Μπύρα: Για να απαλαχθείτε απο τα σαλιγκάρια, βυθίστε κεσεδάκια από γιαούρτι στο χώμα του κήπου έτσι ώστε το χείλος τους να εξέχει 1 -2 εκ. και γεμίστε τα με μπύρα.

Φαρμακευτική σόδα: σε 1 ποτήρι νερό διαλύστε 1 κουταλιά του γλυκού φαρμακευτική σόδα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει ωίδιο και σκωρίαση.

Γάλα: Αντιμετωπίζει το ωίδιο και τη μαύρη κηλίδωση τριανταφυλλιάς. Αραιώστε 100 γρ. γάλα σε 1 λίτρο νερού και ραντίστε το απόγευμα, κάθε 5 ημέρες. Αρκούν 3 ψεκασμοί.
Πιπεριές: 5 καυτερές, 1 μικρό κρεμμύδι, λίγο σκόρδο σε 250 γρ. νερό αφήστε το 24 ώρες σουρώστε και ψεκάστε. Μπορείτε και μόνο με πιπεριές. Αντιμετωπίζει τις ακρίδες, βρωμούσες και άλλα έντομα.

Ξύδι: Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης τα ζιζάνια είναι η εκρίζωση με το χέρι. Αν φυτρώνουν σε συστάδες μπορούν να αντιμετωπιστούν ρίχνοντας βραστό νερό πάνω τους. Πρακτικός τρόπος είναι η κάλυψη του εδάφους με compost ή με πριονίδι από το κοντινότερο ξυλουργείο, αποδομείται και δημιουργεί οξικό οξύ. Μπορείτε να φτιάξετε φυσικό ζιζανιοκτόνο: 700 γραμμάρια ξύδι 200 γραμμάρια νερό 100 γραμμάρια ξινό (για τη μαγειρική).