Μεταφύτευση των λαχανικών

Μερικά είδη λαχανικών, ιδίως εκείνα πού σπέρνονται στα θερμοσπορεία, πριν τοποθετηθούν στην οριστική τους θέση, μεταφυτεύονται έως και δυο φορές σε λιγότερο ζεστά ή και εντελώς ψυχρά.

Η μεταφύτευση αυτή έχει σκοπό, να τα αναγκάσει να κάνουν περισσότερες ρίζες και κυρίως, να γίνουν πιο πρώιμα.

Κατά την πρώτη μεταφύτευση, τα νεαρά φυτά πρέπει να έχουν 3 με 4 φύλλα, τουλάχιστον. Τότε, η μεταφύτευση μπορεί να πραγματοποιηθεί, είτε απευθείας στο χώμα των θερμοσπορείων , είτε σε σε γλαστράκια.

Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται 2-3 βδομάδες μετά από την πρώτη με τον ίδιο τρόπο , αλλά σε σημεία λιγότερο ζεστά ή σε φυτώρια καθόλου ανοικτά. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να γίνει και τρίτη μεταφύτευση.
Πως και πότε γίνεται η μεταφύτευση των λαχανικών

Η εργασία της μεταφυτεύσεως μπορεί να γίνει με ένα μικρό φυτευτήρι ή ακόμα και με το δάκτυλο. Το βάθος πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν προηγουμένως τα φυτά, και οι αποστάσεις των φυτών, για κάθε φορά, κατά αναλογία, αραιότερες.

Όταν η μεταφύτευση γίνεται σε θερμοσπορεία, αυτά, δεν πρέπει να ανοίγονται για αερισμό τις πρώτες ήμερες, αλλά να μένουν κλειστά, έως ότου το πιάσιμο των φυτών εξασφαλισθεί καλά. Κατά την στιγμή που γίνεται η μεταφύτευση, το χώμα πρέπει να έχει απαραίτητα υγρασία, αλλά όχι υπερβολική. Οι κατόπιν περιποιήσεις συνίστανται σε ελαφρά αλλά τακτικά ποτίσματα και μετά το πιάσιμο, στον αναγκαίο αερισμό, όπως έγινε λόγος παραπάνω.

Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα είδη λαχανικών μεταφυτεύονται στις θέσεις τους απευθείας, κυρίως, όσα προέρχονται από ψυχρά ή ανοικτά σπορεία ή προορίζονται για όψιμες καλλιέργειες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η οριστική μεταφύτευση πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά έχουν καλή ανάπτυξη, όχι όμως πολύ προχωρημένη.

Μεταξύ αυτών να διαλέγονται, κατά προτίμησή, τα πιο καλό σχηματισμένα, τα ζωηρά και μάλλον κοντόχοντρα και τα οποία, κυρίως έχουν τον ακρινό βλαστό γερό και κανονικό. Τα πολύ υψηλά και λεπτοκαμωμένα φυτά πρέπει να θεωρούνται ως ακατάλληλα και δίχως μελλοντική προκοπή.

Γενικώς, τα λαχανικά πού προορίζονται για μεταφύτευση επί τόπου, πρέπει να εκριζώνονται πρόσφατα και με όλες της ρίζες των, αφού προηγουμένως έχουν ποτιστεί. Το ξερίζωμα αυτών μπορεί να γίνεται με απόσπαση με το χέρι ή με ειδικό εκριζωτή.

Για τα φυτά πού προέρχονται από θερμοσπορεία, η μεταφύτευση αυτών δεν πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως, αλλά αφού πρωτύτερα έχουν συνηθίσει καλά στο καινούργιο περιβάλλον. Είναι ανάγκη συνεπώς, πριν εκριζωθούν να αερίζονται συχνά και να μένουν μερικές ημέρες ασκέπαστα για να γίνεται η φυσική αυτή εξοικείωση. Για τον ίδιο σκοπό πρέπει, επίσης, να περιορίζονται και τα ποτίσματα, ώστε για να μεστώνουν τα φυτά και η αντοχή τους, στην οριστική θέση, να τους εξασφαλίζει καλύτερη επιτυχία.
Λαχανικά ανθεκτικά για μεταφύτευση

Πολλά λαχανικά μπορούν να μεταφυτεύονται γυμνά, όπως τα μαρούλια, τα πράσα, τα σέλινα, τα κουνουπίδια. Άλλα έχουν ανάγκη να συνοδεύονται με το χώμα τους, όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι κολοκυθιές.
Στα πρώτα η επιτυχία του πιασίματος είναι πιο εξασφαλισμένη, όταν οι ρίζες τους βουτηχτούν σε χυλό από κοπρόχωμα η φρεσκαριστούν λίγη ώρα σε σκέτο νερό.

Ορισμένα λαχανικά, ομοίως, επιτυγχάνουν καλύτερα στην μεταφύτευση, όταν κορφολογούνται. Σε αυτά, πρέπει να κόπτονται τα φύλλα κατά το 1/2 ή το 1/3 του μάκρους τους, καθώς και οι πολύ μακριές και λεπτές ρίζες. Κατά αυτό το τρόπο περιορίζεται η εξάτμιση και το πιάσιμο ευνοείται καλύτερα.
Λαχανικά που δεν είναι ανθεκτικά για μεταφύτευση

Λαχανικά που δεν αντέχουν καθόλου μεταφύτευση είναι αυτά με χοντρές ρίζες όπως το καρότο, το ραπανάκι και το παντζάρι. Κατά τη μεταφύτευση επηρεάζεται η ρίζα και το φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά. Τα λαχανικά αυτά είναι καλύτερα να σπέρνονται με σπόρο στην τελική τους θέση.

Λαχανικά που δεν αντέχουν καλά την μεταφύτευση είναι: το καρπούζι, το πεπόνι, το κολοκύθι, το αγγούρι, το φασόλι, το μπιζέλι, ο αρακάς, το κουκί. Τα λαχανικά αυτά πρέπει να σπέρνονται με σπόρο στην τελική τους θέση ή να μεταφυτεύονται μαζί με μπάλα χώματος, δηλαδή να μεταφυτεύονται από σακουλάκι ή γλαστράκι.
Τρόπος οριστικής μεταφύτευσης

Η οριστική μεταφύτευση πρέπει να εκτελείται σε καλοδουλευμένο μέρος χωρισμένο σε βραγιές ή αυλάκια, σύμφωνα με το είδος των λαχανικών και τον σκοπό της καλλιέργειας τους. Κατά την στιγμή της εργασίας, το χώμα πρέπει να βρίσκεται μέτρια υγρό. Εάν είναι ξηρό πρέπει να ποτιστεί 2 με 3 ημέρες προηγουμένως και να αφήνεται να στραγγίσει όσο χρειάζεται. Τότε η μεταφύτευση μπορεί να γίνεται με κατάλληλο φυτευτήρι η τσαπί, είτε και με αλέτρι.

Σε κάθε τρύπα που ανοίγεται τοποθετούνται τα φυτά με τις ρίζες προς τα κάτω, χωρίς όμως να διπλώνονται αλλά ούτε και να συμμαζεύονται. Οι τρύπες αμέσως πρέπει να γεμίζουν με χώμα από επάνω ή με μια δεύτερη τρύπα δίπλα στη πρώτη. Το βάθος πρέπει να είναι λόγο μεγαλύτερο του προηγουμένου. Πάντοτε περισσότερο στα ελαφρά και ξηρά χώματα και ρηχότερο στα πιο σφιχτά ή στα ποτιστικά. Όποια από τα λαχανικά δεν είναι ανθεκτικά στο πολύ νερό, μπορούν να φυτευτούν στα φρύδια των αυλακιών, για να αποφεύγουν την πολλή υγρασία, ενώ τα υπόλοιπα προτιμότερο είναι να μπαίνουν σε βραγιές.
Πότε είναι καλύτερο να γίνεται η μεταφύτευση

Η εργασία της μεταφυτεύσεως ή φυτείας, καλό είναι, να γίνεται κατά τις συννεφιασμένες ημέρες ή κατά τις βραδινές ώρες. Αντιθέτως σε περίπτωση που ο ήλιος είναι πολύ καυτερός πρέπει τα φυτά να σκεπάζονται με λίγα χόρτα μέχρις ότου πιάσουν. Μετά την φυτεία, πάντως, είναι ανάγκη να γίνεται ένα χορταστικό πότισμα, για να κατακάθεται τελείως το χώρα και να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη υγρασία.